torstai 24. joulukuuta 2015

Joulukuun kahdeskymmenesneljäs päivä

Yöllä on satanut lunta. Aliisa on uupunut, mutta onnellinen. Hän ei varmasti koskaan ennen ole ollut näin täynnä joulumieltä. Hän makoilee karvaisen ystävänsä kainalossa nakertamassa piparkakkua ja kuuntelee iloisia joulun ääniä. Joulun ääni on sellainen iloinen, mutta samaan aikaan rauhallinen ja harras.
Aliisa oli koko eilisen päivän tarkkaillut äitiä ja miettinyt miten ihmeessä oli onnistunut saamaan joulun äidin sydämeen. Illalla tarkkaillessaan äitiä Aliisa oli ymmärtänyt, ettei joulu lähde jouluihmisen sydämestä helpolla, mutta joskus se vain syttyy hitaasti täyteen roihuunsa. Joulu on sydämessä kesät talvet. Aivan niin kuin joulu on Aliisan omassa sydämessä.
Aliisa kuulee pienen koputuksen äänen ja hän vilkaisee ikkunaan,  jonka takana vilkuttaa iloinen Ulrika. Ulrika viittilöi Aliisaa mukaansa. Aliisa pakkaa pienen laukkunsa, kiittää koiraystäväänsä ja kipittää hiljaa avoimelle ikkunalle. On haikeaa jättää perhe, mutta hänellä on kyllä jo ikävä omaansa. Ja ainahan hän voi palata oman jouluihmisensä luokse.
”Moi Aliisa! Ja hyvää joulua. Sä hoidit tän hyvin! Nyt mennään, mutta tällä kertaa ei mennä junalla, että ehditään illaksi Korvatunturille.”
Aliisa vilkaisee viimeisen kerran taakseen ja näkee, että äiti katsoo suoraan häneen.  Aliisa ei ehdi tekemään elettäkään kun Ulrika kiskaisee häntä hihasta ja seuraavaksi hän tajuaa olevansa Korvatunturin portilla. Aliisa katsoo ihmeissään Ulrikaa.
Ulrikaa kohauttaa olkapäitään naurahtaen ja sanoo ”Jouluntaikaa. Joskus asiat vain tapahtuvat kun on tarpeeksi tahtoa. Kyllä sä vielä opit.”
Aliisa on aivan varma, että äiti on hymyillyt hänelle. Siinä hymyssä oli ollut erityisen lämmin jouluntunne.

Jouluaatto alkaa perinteisesti joulupuurolla. Mantelin saa Laura. Pipsa odottaa innoissaan joulupukkia ja äiti ja isä hääräävät keittiössä ja äiti laulaa edelleen epävireisesti. Äiti kertoo aamupuuropöydässä kuinka lasten tekemät joulukortit olivat levinneet yllättäen hänen tietokonelaukustaan keskelle hyvin tärkeää neuvottelupöytää. Onneksi myös neuvottelukumppani taitaa olla todellinen jouluihminen, koska sopimus oli syntynyt. ”Kiitos siitä lapset”, äiti sanoo hymyillen ja joulunilo paistaa hänen kasvoillaan.
Päivä etenee perinteisellä tyylillä. Joulupöydässä äiti kertoo ulkomailla olleista upeista joulumarkkinoista ja hämmästyttävistä jouluikkunoista. Se oli todellinen joulumaa. Ja kun kaikilla on vatsat täynnä yhdessä valmistettuja jouluruokia on vihdoinkin se hetki kun oveen kolkutetaan.
Pipsa ryntää avaamaan. ”Terve onko täällä neuvokkaita lapsia, jotka ovat etsineet joulumieltä?”, joulupukki kysyy. Kaikki ovat ihmeissään. ”Joulupukki on saanut heidän kirjeensä”, lapset ajattelevat. Kun lahjat on jaettu ja joulupukin on aika lähteä hän kuiskasi vielä lapsille ”Älkää koskaan epäröikö pyytää apua.”
Illalla koko perhe istuu yhdessä sohvalla, kun äiti kertoo: ”Tänään kun kävin sytyttämässä olohuoneen kynttilät, näin ikkunalaudalla tontun.
”Ai ihan oikean tontun? Sellainen oli meidän koiran kopissa!”, Pipsa keskeyttää.
”Kyllä ihan oikean tontun. Se taitaa olla se sama tonttu, jonka pienen pieni lakki löytyi toissapäivänä minun tietokonelaukustani. Luulen, että hän tuli muistuttamaan minua joulusta.”, äiti sanoo
Lapset katsovat äitiä ihmeissään.
”Kun minä olin pieni tyttö, mummi kertoi minulle aina tarinaa tytöstä, jolla on erityisen jouluinen sydän. Sillä tarinan tytöllä oli sama nimi kuin minulla. Siinä tarinassa tyttö tapaa oman tonttunsa isona, kun häntä eniten tarvitsee. Se oli minun lempitarinani, mutta ehkä se ei olekaan pelkkä tarina.”, äiti kertoo.
”Onko sulla oma tonttu?”, Pipsa kysyy ihmeissään.
”En tiedä, mutta luulen niin. Ehkä mummi tiesi jotain.”, äiti vastaa.
”Onko mullakin oma tonttu? Oliko mummilla?”, Pipsa kysyy innoissaan.
”En tiedä. Jos on, niin hän löytää luoksesi kun häntä eniten tarvitset”, äiti vastaa.

Joulu on tullut myös tähän valkoiseen eteläsuomalaiseen taloon ja kaikki on juuri niin kuin pitääkin. Juuri ennen nukahtamistaan Laura miettii: ”Kun on tarpeeksi tahtoa, niin asiat tapahtuvat kuin itsestään ja vastaukset ovat yleensä aina ihan käden ulottuvilla. Äiti on sittenkin joulu eikä isäkään huonompi ole.”


Hyvää joulua ja kiitos seurasta!

Jouluterveisin, Pirita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti