keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Joulukuun kahdeskymmeneskolmas päivä

Aliisa ei ole koskaan nähnyt sellaista määrää tylsiin pukeutuneita aikuisia kuin äidin työpaikalla. Vilinä on kuin joulupukin pajassa konsanaan.
Aliisa on jo toista päivää äidin työpaikalla. Eilen Aliisalle sattui hirvittävä onnettomuus, kun hänen tonttulakkinsa tippui äidin laukkuun eikä Aliisa löytänyt sitä kun vasta illalla kotimatkalla. Onneksi äiti ei huomannut sitä.
Työpaikalla äiti puhuu puhelimessa, näpyttelee konettaan, juttelee vakava muiden aikuisten kanssa eikä Aliisa tiedä vieläkään miten saa äidin ymmärtämään, että nyt oli jouluaatonaatto ja joulu oli aivan ovella.
Puolenpäivän aikaan tapahtuu ihme. Äiti saa omituisen puhelun. Hän puhuu vakavalla äänellä vierasta kieltä, mutta puhelun lopuksi hän toivottaa hyvää joulua. Aliisa tietää sen siitä, että jo aivan pienenä tonttuna tonttukoulussa on opetettu joulun toivotukset kaikilla maailman kielillä. Äiti juoksee toisen aikuisen luokse innoissaan kuin pieni Pipsa suunnitellessaan juhlabileitä.
”Me saatiin se! Ne soitti äsken! Mikä täydellisen ihana joululahja!” Äiti ja se toinen aikuinen halaavat toisiaan innoissaan. ”Mutta nyt mä lähden kotiin. On vielä vaikka mitä laitettavaa ja lapsiakin on ikävä, kun olin niin pitkään poissa. Hyvää joulua sulle!”
Äiti pakkaa christmacinsa laukkuun ja sammuttaa huoneestaan valot ja lähtee kohti autoa. Aliisa meinaa jäädä kyydistä, kun äiti lähtee niin vauhdilla.
Autossa se ihme tapahtuu. Äiti kuuntelee jouluradiota ja laulaa mukana kovalla äänellä ja hieman epävireisesti. Aliisa tuntee, että taas uusi outo tunne valtaa hänet. Aliisa on onnistunut, mutta miten?


Äiti oli edellisenä päivänä ehtinyt juuri ja juuri Pipsan joulujuhlaan. Pipsaa se ei haitannut, koska äiti oli kuitenkin ehtinyt paikalle. Laura ja Lauri tarkkailivat äitiä koko juhlan ajan, mutta äiti ei ollut laulanut mukana ja jotenkin hän tuntui olevan muissa maailmoissa ja hänen kasvoillaan oli omituinen ilme koko illan.
Sillä aikaa kun Laura ja Lauri ovat olleet leikkimässä naapurissa ja miettimässä mitä vielä olisi tehtävissä joulun suhteen, äiti on saapunut kotiin. 
Eteiseen asti kuuluu äidin epävireinen laulu ja Pipsan hihkuva nauru, kun he yhdessä leipovat joulutorttuja ja lämmittävät glögiä. Isä kuorii lanttuja ja mehevä kinkku odottaa pääsyä uunia.

Lauri ja Laura vilkaisevat epäuskoisesti toisiaan ennen kuin juoksevat halaamaan äitiä ja ryhtyvät valmistelemaan joulua perheen kanssa. Äidin epävireinen laulu kuulostaa niin turvalliselta.

Enää yksi yö jouluun...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti